Pages

Saturday, November 11, 2006

Irja Kallio about ELYKE on KTM

The market for local and regional food is growing and offers opportunities for small enterprises in the field. Foodstuffs produced in provinces are regarded as local food that is characterised by short transport routes, freshness and local food traditions, states Project Manager Irja Kallio from the municipality of Lapinjärvi.

Five municipalities located in the eastern part of the region Uusimaa have launched a development project called ELYKE. The project, which is aimed at developing entrepreneurship in the food business sector, has about 100 enterprises as participants. The entrepreneurs are served by a mobile wholesaler who delivers their products to customers. Electronic commerce, based on the principle of a shopping basket, is also being developed.

Mediakatsaukset, 19.5.2003. Suomen kulttuuriviikko herätti huomiota Viljandissa. Suomen kulttuuriviikko järjestettiin jo neljäntenä keväänä, tällä kertaa Viljandin maakunnassa Etelä-Virossa 5.-11. toukokuuta. Pääosin lähetystön voimin toteutetulla tapahtumaviikolla haluttiin näyttää EU-kansanäänestyksen kynnyksellä olevalle Virolle, että kansallinen kulttuuri voi hyvin ja elää omaleimaisena myös unionissa. Tänäkin vuonna viikko rakennettiin Eurooppa-päivän ympärille, vaikka aikaisempien kolmen vuoden tapaan kytkös siihen ei ollut enää yhtä suora, eivätkä muut EU-maiden lähetystöt järjestäneet omia kulttuuripäiviään. ELYKE-projektin päällikkö Irja Kallio Itä-Uudeltamaalta esitteli kuolevien maaseutukylien virkoamista verkostoitumisen ja kylien yhteisen kehityssuunnitelman avulla. Lähetystön yhtenä päämääränä on viedä suomalaista kulttuuria myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle ja osoittaa, että Suomessa arvostetaan koko Viroa ja syrjäseutujen kehittymistä pidetään tärkeänä.

The work continues at Viikki Food Centre.
Post a Comment